Dziedzictwo Kulinarne Małopolska

13 sierpnia br. w Kopalni Soli Wieliczka nasza Tłocznia została przyjęta w poczet członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. Uroczyste wręczenie certyfikatów odbyło się w Komorze Drozdowice w Kopalni Soli w Wieliczce. Uhonorowanych zostało dwunastu członków.
- Małopolska jest fantastyczna pod każdym względem. Dziedzictwo kulturowe zderza się z dziedzictwem kulinarnym – to unikatowa cecha Małopolski– mówił wicemarszałek Wojciech Kozak, który osobiście wręczał certyfikaty .
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska ma na celu przede wszystkim promocję żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej). Od lipca 2014 roku Małopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDzK), która istnieje od 1995 r. Skupia producentów, przetwórców, restauratorów, sprzedawców z poszczególnych regionów Europy, ma też na celu zachowanie i rozwój tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla regionów. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne można traktować jako specyficzny „znak jakości” dla żywności lokalnej, ekologicznej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej.
tekst: Biuro Prasowe MUW

fot.Sławomir Ostrowskifot.Sławomir Ostrowski
fot. Sławomir Ostrowskifot. Sławomir Ostrowski
fot.Sławomir Ostrowskifot.Sławomir Ostrowski

Zamów przez internet:

Dołącz do nas:

Lokalizacja:

Wyróżnienia: