"... o owocach i przetworach prosto z Polskich gór"

Na Apetytnapolskie.pl pojawił się swietny artykuł z naszym udziałem. opowiada o tym jak to się zaczęło.. W roli głównej - Krzysztof Maurer.

 

"Historia sadownictwa w rejonie, z którego Pan pochodzi jest dosyć bogata, może Pan coś więcej powiedzieć na ten temat?

Historia sadownictwa w Łącku sięga już XII wieku. Wraz z sadownikami z gminy Łącko założyliśmy Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa. Dzięki staraniom Stowarzyszenia Jabłka Łąckie zostały w 2005 r. wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych a w 2010 r na Listę Produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym. Wyrazisty smak i zapach jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Większość owoców uzyskiwanych w rejonie Łącka cechuje się wyjątkową soczystością i aromatem. Większość sadów znajduje się na stokach o nachyleniu około 15 stopni, co stwarza najkorzystniejsze rozłożenie rocznych temperatur. Jabłka te posiadają tzw. „górską zieloną nutkę”, czyli są bardziej wyraziste w smaku....." To i wiele więcej przecyztacie na:

https://apetytnapolskie.com/krzysztof-maurer-o-owocach-i-przetworach-prosto-z-polskich-gor/

Zamów przez internet:

Dołącz do nas:

Lokalizacja:

Wyróżnienia: