Owoce jagodowe-doskonałe źródło składników funkcjonalnych do napojów oraz na przetwory

W gazecie Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny ukazał sie  artykuł "Owoce jagodowe - doskonałe źródło składników funkcjonalnych do napojów oraz na przetwory"

 

Cechą wspólną czarnych owoców jagodowych jest duża zawartość antocyjanów, które nadają im charakterystyczną ciemną barwę, ale też chronią rośliny przed szkodliwym promieniowaniem UV, działają przeciwbakteryjnie  i przeciwutleniająco. Kiedy spożywamy czarne owoce, dostarczone antocyjany wsperają nasz system immunologiczny dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Czarne owoce, poza bzem czarnym, spożywamy na surowo lub w postaci różnych  przetworów, można je także mroźić  lub suszyć .

 

Czytaj dalej...

Zamów przez internet:

Dołącz do nas:

Lokalizacja:

Wyróżnienia: